Cara Tanam Kelapa Pandan Wangi

Bagaimanakah cara tanam pokok kelapa yang betul? Artikel ini akan membincangkan dengan contoh cara tanam sosi kelapa yang betul berasal dari segi penyediaan lahan hingga kawalan kelainan dan perosak.

Introduksi

Kelapa merupakan seikhwan pohon nan sesuai ditanam di kawasan beriklim seperti di Malaysia. Hasil bagi tanaman ini tidak mengikut masa dan dapat didapati sejauh tahun. Di Malaysia, penanaman secara komersil sudah dijalankan di Johor, Selangor dan Selaka. Disamping itu pabrik kelapa penting untuk memenuhi keperluan pabrik kelapa segar dan pemprosesan negara.

Berdasarkan kepada hasil purata pengeluaran kerambil pada 2007, Malaysia telah mengeluarkan sebanyak 3,500 biji/hektar/tahun. Sahaja sehingga masa ini, masalahnya tetap sama iaitu pengeluaran nyiur negara masih bukan mencukupi untuk memenuhi keperluan nyiur segar dan industri pemprosesan negara. Industri ini pula memainkan peranan utama dalam bursa negara kita kerana sebahagian besar daripada sektor eksport dan import bakal pohon ini terdiri ketimbang minyak kelapa dan komoditas-produk kelapa sama dengan karbon teraktif, kelapa parut kering, santan dan kerambil segar.

Pabrik kerambil masih relevan bikin diusahakan sehingga kini dan yaitu industri terdepan yang menyumbang kepada sosioekonomi negara terutamanya dalam pembasmian kefakiran dikalangan pekebun kecil. Tanpa melengahkan masa sekali lagi, hari ini saya akan menjatah mengupas akan halnya cara-cara menanam nyiur.

Keperluan Asas Sebelum Penanaman

Jenis persil nan sesuai untuk penghijauan kerambil yakni tanah liat berpasir. Sebagai halnya yang kita sedia adv pernah, kebanyakkannya sentral kelambir mudah didapati di kawasan persisiran tepi laut kerana ianya adalah daerah yang sesuai bagi tanaman ini. Sebelum menjalankan penghutanan, perlu diketahui bahawa kawasan pohon perlulah mempunyai petak yang produktif dan sistem saliran yang baik.

Untuk keperluan pH pula, ianya adalah kerumahtanggaan mileu pH 5.5 – 6.5. Suhu nan sesuai adalah bertambah tekor 27°C. Distrik penanaman kelapa hendaklah mengakuri sebaran hujan abu lebih daripada 1800 mm tanpa musim kering yang panjang. Akan sekadar perlu diingatkan bahawa jika keadaan distrik sangat lembab atau sirkuler hujan yang melebihi 3,000mm setahun, ianya akan mengundang kepada kebobrokan reput pucuk dan buah gugur sebelum waktunya.

Baca :   Cara Mengatasi Kuku Rapuh Secara Alami

Varieti (Tipe Buku Nyiur)

1. Matag


2. Pandan

kelapa pandan

3. MRD

kelapa-MRD

4. MYD

kelapa-myd

Penyediaan Tanah

Sebelum memulakan penghutanan, tanah terlebih tinggal perlulah dibajak untuk membalikkan tanah menggunakan mekanisasi jentera tipar seperti tenggala putar atau piring. Pada masa yang seperti menggunakan jentera tersebut, dia perlu memperbaiki saliran dengan mengadakan sistem perparitan bagi mengecualikan air yang berlebihan berpunca bidang kapling.

Selain itu tanah juga perlu melalui proses pengapuran umpama satu awalan meneutralkan petak semula sedikitnya 2-4 minggu sebelum penanaman. Untuk program pengapuran ini, ianya bisa dijalankan sekali semasa pembajakan dilakukan lakukan menjimatkan waktu berkreasi.

Selepas tamat tempoh tersebut, kamu mesti menentukan rona penanaman dengan menandakan tapak penanaman maupun
lining
menggunakan pancang buat menentukan jarak tanaman serta memuluskan proses riset lubang kelak.

tapak-penanaman

Kemudian, anda boleh melanjutkan kepada langkah seterusnya iaitu penyediaan perenggan. Cak bagi penyediaan batas, pohon superior memperalat sistem
chamber
ataupun penanaman di antara parit seperti di pangkal:

parit-diantara-pokok-kelapa

Selanjutnya yaitu penggalian lubang bagi tanaman kelapa. Saiz gua tanaman yaitu berukuran 45cm janjang x 45cm pesek x 45cm dalam.

Seleksi Anak benih Nyiur

Anak benih yang dipilih mestilah yang sihat dan tidak berpenyakit. Prinsip mudah mengenalpasti anak pokok nan sesuai adalah ianya mempunyai rona patera hijau gelap dan pastikan momongan kancing nan hendak ditanam telah pecah daun untuk ditanam. Secara teori, benih yang paling sesuai ditanam adalah sekitar nasib 4-6 bulan tanpa polibeg dan 8 – 10 wulan buat semaian dalam polibeg.

Penanaman

Dalam proses penghijauan, periode yang terbaik bikin memulakan penghijauan kelapa ini adalah pada tadinya musim hujan. Langkah purwa adalah tabur 200gm serabut CIRP di dalam lubang yang telah disediakan. Ini kerana dengan penggunaan baja CIRP, ianya akan meransang pertumbuhan akar susu dengan kian baik. Setelah itu, ia boleh meneruskan dengan menjaringkan sperma rahasia kerambil lalu, dipadatkan dengan petak ke dalam lubang tersebut. Awalan anak bungsu adalah dengan menabur 400g cendawan organik pada jarak 1m daripada anak kancing kelapa.

Baca :   Bibir Kering Pecah Dan Perih

Pembajaan

Untuk program pembajaan lagi, seperti telah dinyatakan semasa menanam, kadar kawul yang digunakan adalah baja organik 400g dan CIRP 200g dalam lubang yang telah disediakan. Pada peringkat spirit kelapa sekitar 1-3 tahun, pendayagunaan baja NPK Kuning/Green (15:15:6:4) pada ketentuan 1 – 1.5kg/pk/tahun akan digunakan bagi meransang pertumbuhan pokok.

Manakala puas hayat 4 tahun dan ke atas, eksploitasi NPK Biru (12:12:17:2) dengan kadar 5kg/pk/tahun untuk meransang pertumbuhan rente dan biji pelir. Kaedah pembajaan bagi gerendel yaitu sedikit berbeza dengan pohon lain. Terdapat 2 cara pembajaan iaitu dengan membuat 4-5 poket lubang ataupun mewujudkan alur pada berkeliling sosi mengikut kanopi.

kaedah poket untuk pembajaan

Kaedah poket

kaedah alur untuk pembajaan

Kaedah galur

Kawalan Perosak dan Komplikasi

Antara perosak yang sinonim dengan tumbuhan kelambir merupakan haiwan liar seperti kunyuk, bagong, tupai dan sebagainya. Kehadiran haiwan ini akan mengundang kerugian besar kepada pengusaha jikalau tidak dibanteras. Terdapat pelbagai kaedah kawalan haiwan ini sebagaimana dengan membuat jerat atau menembak haiwan tersebut dengan kerjasama dengan Jabatan Perhilitan. Lakukan cara nan tidak praktikal adalah mencerai-beraikan haiwan tersebut dengan ledakan.


Ketek

Manakala insekta yang umum menghakimi tanaman kelapa pula, yaitu lebah tanduk, lebah berma palma, tawon pucuk kelapa, naning pleisispa dan ulat artona. Antara prinsip mengawal serangan kumbang adalah dengan menggunakan jerat feromon. Untuk pendekatan secara kimia lagi ialah bergantung kepada peringkat umur pokok. Sekiranya puas peringkat anak daya, letakkan 3-4 butir carbofuran sreg korok di pucuk sendi. Bagi pokok rendah lagi, pucuk pokok teradat disembur dengan insektisida cypermethrin. Akhir sekali bagi taktik yang tinggi, laksanakan suntikan layon dengan racun ilmu pisah methamidophos atau monocrotopos semasa cuaca kering dan pokok sihat.

Baca :   Cara Menghilangkan Tinta Pulpen Di Baju Putih
Kumbang merah palma

Kumbang merah palma

Yang paling menjejaskan pohon nyiur merupakan gaham serangga sebagaimana naning. Saja begitu, ianya terkadang tidak terlepas daripada bidasan kebobrokan nan publik sebagaimana noktah daun. Kerjakan mengatasinya adalah dengan semburan racun benomyl.

Bintik daun

Noktah patera

Panen

Trik kelapa yang sudah ditanam akan mula berbunga selepas 3 tahun setelah ditanam. Sebatang pokok kerambil bisa menghasilkan 80-120 biji kemaluan setahun. Manakala bikin purata musykil buah ialah sekitar 2.4kg sebiji. Pelbagai produk hiliran nan boleh dihasilkan dengan kelapa segar seperti santan, minyak kerambil, dan sebagainya.

Penutup

Ibarat riuk satu usaha bakal memulihkan pabrik kelapa negara, ancang proaktif memajukan industri ini terlazim diteruskan. Dengan ketatanegaraan meningkatkan produktiviti bagi kepentingan dua hala, ianya turut meningkatkan pendapatan petani mungil dan bekalan kelapa negara juga lebih untuk memenuhi keperluan kacangan domestik dan eksport.

Diharapkan kata sandang Cara Tanam Kunci Kelambir ini dapat memberikan para pembaca idea berkenaan prinsip tanam rahasia kelapa nan betul dan mendatangkan hasil.

Prinsip Tanam sendi lain yang anda perlu tahu:

Pendirian Tanam Rahasia Kelapa Cara Tanam Limau Gandapura
Cara Tanam Timun Prinsip Tanam Bin Cikar
Kaidah Tanam Ubi Cara Tanam Kacang Tanah
Cara Tanam Kol Cara Tanam Peria
Prinsip Tanam Pandan Cara Tanam Halia
Cara Tanam Terung Prinsip Tanam Kunyit
Cara Tanam Gerendel Rambutan Mandu Tanam Strawberry
Cara Tanam Mauz Cara Tanam Kentang
Cara Tanam Kangkung Pendirian Tanam Ubi Keledek
Cara Tanam Anakan Kantan Cara Tanam Avocado

Rujukan:

  1. M. Haari (2019). Mengebumikan kelapa (kulak). KCCCI AGRO Seminar 2019 Program Agropreneur Muda [PowerPoint slides].
  2. Jabatan Pertanian (2011). Ringkasan Pencapaian Purata Hasil Pengeluaran Projek-projek Pabrik Tanaman.

Cara Tanam Kelapa Pandan Wangi

Source: https://rootofscience.com/blog/2020/sains-pertanian/cara-tanam-pokok-kelapa-yang-betul/

Check Also

Toko Sepatu Futsal Di Denpasar

Toko Sepatu Futsal Di Denpasar / Toko Sport Hawaii Sports Sepatu Futsal Original Nike Mercurialx …